De dienst werd voorbereid en gehouden met de Livingstoneschool, een basisschool uit Gouda

Welkom en afkondigingen

Zingen         Opwekking 194 ‘U maakt ons één’

Stil gebed   

Votum en groet

Zingen         Psalm 133:1,3 ‘Zie toch, hoe goed, hoe lieflijk’

De kinderen van groep 5 zingen         Opwekking 462 ‘Aan uw voeten, Heer’

Tien Geboden (op rijm)  

Ken je de tien woorden?
Woorden één tot tien?

Zeg eens: wat is dan één?
Eén: dat is de Heer alleen.

Twee: dat zijn de Heer en jij;
waar jij bent is Hij erbij.

Drie: dat is de naam van God;
dat je met die naam niet spot.

Vier: de dag van God de Heer;
vier die iedere week dus weer.

Vijf: wie houden veel van mij?
Vader, moeder, allebei.

Zes: ik doe jou veel verdriet,
als ik zeg: ik ken je niet.

Zeven zegt: probeer het maar:
altijd trouw zijn aan elkaar.

Acht zegt: wat niet is van jou,
neem dat niet; ’t is niet van jou.

Negen: zeg toch niet zomaar
slechte dingen van elkaar.

Tien: heeft iemand meer dan jij?
Wees dan niet jaloers, maar blij.

Zingen         Evangelische Liedbundel 443 ‘Ik volg de Heer’

De kinderen van groep 4 zingen Opwekking voor Kids 9-135 ‘Je bent bijzonder’

Gebed

Inleiding van het thema door een sketch   

Drie kinderen vertellen over iets kostbaars dat ze in een schatkistje bij zich hebben.

Zingen         Hemelhoog 125 ‘Als je veel van iemand houdt’

Schriftlezing: Mattheüs 26:6-13 uit de Bijbel in Gewone Taal door Marthe van Eijk

Zingen         Zing alle dagen 3-27 ‘Maria heeft een mooi geschenk’

Overdenking         thema: ‘Het mag was kosten!

Kijk eens wat ik hier bij me heb. Niet verklappen hoor, maar ik heb het vanmorgen stiekem meegenomen uit onze badkamer. Ik heb het even geleend van mijn vrouw en van mijn dochter, want van hen is het samen.
Wat zou dit zijn? Inderdaad, een flesje parfum, eau de toilette om precies te zijn, van het merk Durance. Waar zou het vandaan komen? Naar welke taal klinkt dat? Frans, precies! Dit flesje komt uit Frankrijk. Daar hebben mijn vrouw en dochter het ooit gekocht.
Het is een lekker geurtje. Als ik het ruik, ben ik in gedachten gelijk weer in Frankrijk. Wie zou het ook willen ruiken? Dan moet ik het eigenlijk op een kaartje spuiten. Dat doen ze in parfumerieën ook altijd, toch? Zo, en dan nog even wapperen. Wie wil er ruiken? Waar ruikt het naar? Naar ‘rose-osmanthus’, staat op het flesje. Dus naar rozen en een hulstplantje, want dat is osmanthus.
Bij wie mag ik een beetje van dat geurtje opdoen. Zo op je pols… Weet je, dan kom je straks thuis en dan ruik je naar de vrouw van de dominee!! Nou, eigenlijk nog meer. Dan ruik je en dan denk je gelijk weer terug aan die mooie Schoolkerkdienst hier in de Pauluskerk. Want zo gaat dat met geurtjes, die hebben vaak te maken met herinneringen. Als je het dan ruikt, dan ben je als het ware weer terug in die tijd of bij diegene die dat geurtje ook had. Als ik bijvoorbeeld Eau de cologne ruik, dan denk ik aan mijn oma, want die had zo’n flesje in haar tas, en deed dat vaak op haar zakdoekje en rook eraan. Dan voelde ze zich gelijk weer een stuk beter. Dus als ik ergens Eau de cologne ruik, dan moet ik gelijk aan mijn lieve oma denken.
Hebben jullie trouwens gezien dat er op dat flesje een spuitje, een verstuivertje zit. Waarom zou dat zijn? Om niet gelijk te veel in één keer er uit te laten gaan. Want dan is het flesje zo leeg. En het is duur zat. Bovendien is teveel van dat luchtje ook weer een beetje overdreven, toch?

Er komt een vrouw in het huis waar Jezus samen met zijn leerlingen te gast is. Het is Maria. Ze zijn net aan het eten. Maria heeft in haar hand ook een parfumfles. Een behoorlijk grote, met een hele mooie vorm. Die fles loopt uit in een lange smalle hals. Nee, er zit niet zo’n verstuivertje op. Maar door die lange smalle hals kan er telkens maar één druppeltje uit. Het is namelijk hele dure parfum. Eén van de allerduurste uit die tijd: nardus. Dat kwam namelijk helemaal uit India, uit het Himalayagebergte, want daar groeide dat plantje waar deze parfum van gemaakt werd. Op zo’n duur geurtje ben je natuurlijk heel zuinig. Vandaar die smalle hals, zodat er telkens maar één druppeltje uit kan. Een paar druppeltjes ervan waren ook genoeg om de hele dag heerlijk te ruiken. Maria kon dus járen vooruit met die fles.
Maar wat doet ze? Ze loopt naar Jezus toe. Ze breekt de hals van die fles af en giet in één keer de hele fles leeg op Jezus’ hoofd. De peperdure olie druipt van Jezus haren in zijn nek, op zijn kleren, op zijn armen. Ze giet het ook nog over z’n voeten. Niet alleen Jezus, maar het hele huis ruikt ernaar!

De leerlingen van Jezus zien het met open mond aan. Wat gebeurt hier?! En dan worden ze boos, heel erg boos. Die vrouw, die Maria, is niet goed wijs. Wat een verspilling! Wat zonde van die dure parfum! Weet je hoeveel die waard was? Net zoveel als iemand toen per jaar verdiende! Stel je voor dat je je zakgeld voor een heel jaar – nou: dat is veel hè?! – dat je dat in één keer over Jezus’ hoofd zou gieten en dat het dan weg zou zijn! Wat zouden je vriendjes of vriendinnetjes dan zeggen?
Nou, Jezus’ leerlingen hebben er dus wel een mening over: zonde, zonde van het geld!  Dat geld had toch veel beter besteed kunnen worden dan over Jezus heengegoten te zijn met die parfum?! Had je die fles dan niet beter kunnen verkopen en het geld aan de arme mensen kunnen geven? Dat is toch veel beter!!’
Ja, dat klinkt wel heel logisch hè. Een stuk beter dan wat Maria doet, met haar rare actie!

Nou, dat vindt Jezus dus niet. Hij neemt het voor Maria op: ‘Doe niet zo boos tegen haar! Zij heeft juist iets goeds voor mij gedaan. Weet je, die arme mensen zijn er altijd. Zeker, daar moeten jullie ook voor zorgen! Maar Ik zal niet altijd bij jullie zijn…’ Opeens wordt het stil: wat bedoelt Jezus?
‘Deze vrouw heeft mij verzorgd met olie…’ Ja, dat is nog iets anders dan een paar druppeltjes, om lekker te ruiken. Weet je wanneer in de tijd van de Bijbel juist veel olie gebruikt werd? Bijvoorbeeld als iemand tot koning gezalfd werd. Zoals dat ooit gebeurde met David. Toen gooide Samuël ook een hele fles olie over Davids hoofd heen. En zo zalft Maria eigenlijk Jezus tot koning. Jezus die bijna het allerbelangrijkste gaat doen, wat Hij moet doen: gaan lijden, gaan sterven en gaan opstaan! Zo blijkt dat Hij koning is over leven en dood, dat Hij zo diep wil gaan voor ons. Daarvoor zalft Maria Hem! Het lijkt wel alsof de rest van de mensen daar nog helemaal niet mee bezig is, daar niet aan denkt, daar niet aan wíl denken. Maar Maria wel. Zoveel houdt zij van Jezus. Ja, want ze doet dit uit liefde.
En als je iets uit liefde doet, ben je toch niet zuinig? Dan kijk je toch niet op een paar druppeltjes bij wijze van spreken? Dan mag het best wat kosten! Vandaar dat je opa of oma graag een groot cadeau geven voor je verjaardag bijvoorbeeld. Vandaar dat ze jou graag verwennen als je komt logeren! Vandaar dat je vader en moeder soms uit eten gaan of een weekendje weg gaan. En dan gaan ze echt niet naar de snackbar of een jeugdherberg. Nee, dan mag het wat kosten, want ze houden van elkaar. En dan mag het best wat kosten.

Nou, zo mag het van Maria zeker wat kosten, want ze weet: hier is niet zomaar iemand. Dit is Jezus, de Koning, mijn Heer, de allerliefste, allermooiste, allergaafste mens, de Zoon van God. Hem geef ik alles. Hem geef ik mijzelf. En daarom heeft ze de hals van die fles dure parfum afgebroken en alles over Jezus heengegoten.
Weet je wat Jezus nog zegt: ‘Zo heeft ze mijn lichaam klaargemaakt om begraven te worden.’ Ja, dat deden ze in die tijd: als iemand gestorven was, dan werd het hele lichaam ingewreven met olie, met een soort bodylotion, dat heerlijk rook. Maar Maria heeft dat dus nu al gedaan. Want straks zal dat helemaal niet meer kunnen. Dan zal Jezus aan een kruis geslagen worden, en sterven, en zijn lichaam heel snel begraven moeten worden. Daarom is het zo bijzonder dat het nu al gebeurt. Dat het alvast is gebeurd!
En als Jezus dan straks gevangengenomen wordt, als ze Hem slaan, Hem bespugen, z’n mantel van z’n lijf trekken en Hem geselen, dan komt hen de heerlijke geur tegemoet. Jezus rook die hele tijd naar de heerlijke parfum waar Maria Hem mee gezalfd had. Zelfs toen ze zijn lichaam van het kruis haalden en in het graf legden, roken ze die geur. Alsof dat zeggen wilde: de liefde is sterker dan de dood.
Ja, zo was het ook. Want Jezus was sterker dan de dood. Hij stond op!! Hij leeft. En zijn liefde is er ook voor ons, voor jou.

‘Het mag wat kosten’, daar gaat het over. ‘Als je veel van iemand houdt, dan geef je alles wat je hebt.’ Ja, dat geldt toch het allermeest voor Jezus. Hij betaalde de hoogste prijs, nog veel meer dan die peperdure parfum van Maria. Hij gaf zijn eigen leven, Hij gaf zichzelf. God gaf zijn eigen Zoon. Het kostte God alles. Hij gaf alles wat Hij had.
Ergens staat: God heeft zijn liefde in ons uitgegoten. Net als met die peperdure fles. God heeft zo al zijn liefde in ons uitgegoten. Tot de laatste druppel. En dat laat Hij ons telkens weer merken. Ook vandaag. Jezus zegt: Ik houd zoveel van jou. Daar heb Ik alles voor over gehad. Daar heb Ik alles voor gegeven. Mijn eigen leven. En Ik denk aan je. Ik bid voor jou. Ik wil met jou het leven door. Elke dag.’
Daar word je toch stil van? Zou je dan ook niet van Hem houden? Zou je Hem dan niet bedanken? En voor Hem willen leven? En met Hem willen leven? En dat elke keer tegen Hem willen zeggen: 

Mijn Jezus, ik hou van U,
ik noem U mijn Vriend.
Want U nam de straf op U
die ik had verdiend.
De grote Verlosser,
mijn Redder bent U;
‘k Heb van U gehouden,
maar nooit zoveel als nu.

Mijn Jezus, ik hou van U,
want U hield van mij.
Toen U aan het kruis hing,
een wond in uw zij.
Voor mij de genade,
een doornenkroon voor U;
‘k Heb van U gehouden,
maar nooit zoveel als nu.

Amen

Zingen         Opwekking 614 ‘Zie hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem’

De kinderen van groep 3 zingen Oké4Kids 6-11 ‘De Heer is mijn herder’

Dankgebed en voorbeden         drie kinderen bidden mee: Anna van Kampen, Elaine van Nieuwkoop en Yentl Nobel. We sluiten af met het gezongen ‘Onze Vader’

Collecten

Zingen         Gezang 477  ‘Geest van hierboven’

Zegen         

Zingen (als gezongen amen)     Gezang 456:3 ‘Amen, amen, amen’